Omkring 1514 malte Albrecht Dürer (1471-1528) dette verket, som viser Arion og kitharaen på ryggen av en delfin.

KunstnerenThomas Scheemakers (1740-1808) laget denne terracotta-statuen av Arion og delfinen.

Den står i Victoria and Albert Museum i London.

Legenden om Arion

Arion av var en legendarisk gresk dikter frå øya Lésvos (nå bedre kjent som Lesbos), som levde rundt år 625 f.Kr. Han skal ha vært uvanlig dyktig, og har fått æren for å ha utviklet diktformen dithyrambos. Instrumentet hans var en kithara, som er en type lyre.

Dikteren holdt til ved hoffet til kong Periander av Korint, men i følge legenden fikk han en dag høre om en viktig musikkonkurranse på Sicilia som han gjerne ville være med på. Vant han den, ville han få både penger og ære. Arion la ut, og tok dommerne med storm. Han vant førsteprisen, og i tillegg alle hjertene til jentene som hørte ham spille og synge.

Arion seilte hjem med pengepremien og flere gaver fra imponerte sicilianere. Underveis ble sjømennene på skipet han reiste med misunnelige, og de blei enige om å drepe dikteren og beholde rikdommen hans. De overmannet han og gav ham valget mellom å ta livet sitt, slik at han kunne bli gravlagt på land, eller hoppe over bord og få havet som grav.

I stedet for å ta dette umulige valget, ba Arion om å få synge en siste gang. Sjøfolkene, som ikke hadde fått være med på sangkonkurransen, ville gjerne høre den berømte sangen, og ga ham lov. Sangen hans trollbant sjømennene, og han sang så høye toner at det også tiltrakk også mange delfiner, som begynte å leke seg rundt båten. Arion sang et siste vers til gudene, og så hoppet han på sjøen.

Sjømennene var fornøyde, for de trodde han hadde druknet, og reiste tilbake til Korint. Men der gikk de fem på. Arion ble reddet av delfinene, og en av dem tok dikteren på ryggen og svømte ham inn til land.

Arion kom dermed hjem før sjømennene. Da han fortalte kong Periander hva som hadde hendt, ville kongen ikke helt tro på historien om delfinene, så han satte Arion i husarrest. Da sjømennene senere kom til byen, ba han dem komme til hoffet. Han spurte hvor det var blitt av Arion. De hevdet at han var blitt igjen i Tarentum på Sicilia, helt fortryllet av all suksessen, spesielt blant damene. Men da trådte Arion fram for dem, og sjøfolkene måtte innrømme hva som virkelig hadde skjedd.


En legende om stjernebildet Delfinen sier at det ble plassert på himmelen av Apollon, som var gud for musikk, til ære for Arion og delfinene.

Flere anekdoter om Arion finnes på http://wikipedia.com.Et formål med å ha lært seg å seile, er for eksempel å kunne nyte late dager under Hellas' varme sol.